Skip to content

Categories:

Att värdera information

”Källkritik – att hitta korrekt information på Internet”

I den här filmen från internetkunskap.se får du lära dig de viktigaste grunderna i att tänka kritiskt och hitta korrekt information på internet samt tips på webbplatser där du kan hitta användbar och pålitlig information, beroende på vad det är du letar efter.

Medverkande: PR-konsulten Jerry Silfwer aka @doktorspinn
Silfwer är kommunikationsrådgivare och affärsområdeschef på PR-byrån Springtime. Han bloggar på PR-bloggen Doktor Spinn, Springtime-bloggen samt på SSBD. Silfwer har grundat branschforumet PR of Sweden och arbetar med att hjälpa både nationella och internationella företag och organisationer att handskas med kommunikationsutmaningar i en föränderlig värld.

Frågor du får svar på i den här filmen är:

  • Hur värderar du informationen från en sökning? Internetkunskap.se går kort igenom hur en sökmotor rangordnar innehåll.
  • Varför är källkritik så viktigt? Internetkunskap.se går igenom varför en källkritisk hållning är viktig inte bara på webben, utan även i andra sammanhang.
  • Vilka är de vanligaste källorna till information? Internetkunskap.se ger tips om hur du handskas med olika typer av källor och hur du kan tänka för att på bästa sätt kunna använda informationen på klokt och tryggt sätt. Det kan handla om sökmotorer men också om databaser, wikis, nyhetssök och sociala nätverk som till exempel Facebook och Bilddagboken.
  • Vad är viktigast att tänka på när det gäller källkritik? Internetkunskap.se ger dig några enkla men viktiga och konkreta tips om att du alltid bör försöka ange grundkällan, att det är viktigt att utnyttja internet för att hitta flera källor och att jämföra dem med varandra, samt om vikten av att tydligt med datum och adress ange hur och var informationen hittades.

Lilla länklistan:

Här har internetkunskap.se samlat länkar till alla de webbplatser och tjänster som de går igenom i filmen så att du enkelt ska hitta rätt! I listan hittar du även ett par tjänster som inte nämns i filmen men som kan vara bra att känna till och värda att spana in i din jakt på rätt information.

Sökmotorer:

Uppslagsverk:

Nyhetsmedier:

Webbplatser med ämnesrelaterad och/eller skolanpassad information:

Sociala nätverk:

Här kan du inom webbplatsen läsa mer om källkritik:

Källkritik

De källkritiska principerna

Arkiv och samlingar i din närhet

Övningar i källkritik


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

You must be logged in to post a comment.Hoppa till verktygsfältet