Skip to content

Categories:

Skrivövningar

Det kan vara kreativt och kul att skriva texter tillsammans. Här kommer därför några sådana övningar:

1. Skriv ett brev, till exempel ett kärleksbrev. Skriv vartannat ord! I den här övningen kan man vara hur många som helst: allt från två till hela klassen.

2. Skriv brev till varandra där ni argumenterar mot varandras åsikter. Bestäm dig för ämne, till exempel för eller emot traditionellt julfirande, Tailandsemestrar, husdjur eller reklamfinansierad tv. Bestäm dig för om du är för eller emot. Skriv ditt brev där du ilsket redogör för vad du tycker. Byt brev med en kurskamrat och läs det. Inta den motsatta åsikten och skriv ett argsint svar där du argumenterar emot din kamrats åsikter. Byt igen och skriv ett brev till. Du får sista ordet. Grattis!

3. Bestäm er för vem eller vilka ni ska samarbeta med. Nu ska ni argumentera med varandra i form av insändare. Bestäm er för vars en ståndpunkt. Försök att övertyga varandra. Ni behöver dock inte själva hålla med om den åsikt och de argument som ni använder.  Välj en fråga som ni har åsikter om, till exempel: Är det bra eller dåligt med föräldrainflytande i skolan? Är det bra eller dåligt med betyg? Läxor? Är det rätt eller fel att gratis ta del av upphovsrättsskyddat material? Ni kan inta flera roller och argumentera utifrån dessa perspektiv till exempel skriva utifrån en elevs, en förälders, en lärares, en politikers och en skolledares perspektiv. Läs varandras texter. Är någon text mer övertygande än de andra och i så fall varför? Diskutera med varandra!


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

You must be logged in to post a comment.Hoppa till verktygsfältet