Skip to content

Categories:

Upphovsrätt och Creative Commons

”Upphovsrätt och Creative Commons”

Den här filmen av internetkunskap.se beskriver grunderna i Upphovsrättslagen, ger en introduktion till Creative Commons och förklarar vilken fildelning som är laglig respektive olaglig.

MedverkandeSofia Mirjamsdotter aka @mymlan

Så här beskriver internetkunskap.se sin film:

Sofia Mirjamsdotter är journalist och en av Sveriges mer kända bloggare. Hon är ofta anlitad som expert när olika tidningar, teve och radio har internet, bloggvärlden och sociala medier som ämne. Mirjamsdotter föreläser ofta om sociala medier, framför allt för medieföretag men också för organisationer och myndigheter. Hon skriver också krönikor om sociala medier i Aftonbladet, och drev under 2009 Bloggvärldsbloggen för Aftonbladet.

I den här filmen får du lära dig vad upphovsrätt är för något. Den går igenom de viktigaste grunderna i lagen om upphovsrätt och skillnaderna mellan den ideella och den ekonomiska upphovsrätten.

Upphovsrätten är en lag som kom till för att skydda den enskilde konstnären/författaren/kompositören/filmskaparens rätt till sitt verk. Det innebär att alla som skapar något automatiskt har rätten till sitt verk, både den ideella rätten att bestämma hur och i vilket sammanhang verket används, och den ekonomiska rätten som ger rätt för upphovsmannen att ta betalt när någon använder verket. Den ekonomiska upphovsrätten kan avtalas bort, det kan däremot inte den ideella rätten.

Du får veta vad upphovsrättsintrång innebär, och även hur du hittar material som inte är upphovsrättsskyddat.

I filmen tas också Creative Commons upp. Creative Commons är en upphovsrättslicens skapad för Internet, och den kan användas av vem som helst som publicerar sig på Internet, vare sig det rör sig om text, bild, film eller ljud.

I slutet av filmen nämns också fildelning och The Pirate Bay. Detta eftersom många missförstått lagen och tror att fildelning är förbjudet, när det i själva verket är upphovsrättsintrång som är brottet som man kan lagföras för ifall man håller på med fildelning. Illegal fildelning är alltså att dela filer som är upphovsrättsskyddade, medan ingenting hindrar att du fildelar sådant du själv skapat, eller till exempel filer som har en Creative Commons-licens som medger spridning av materialet.

Bilderna i filmen har hämtas från fotosajten Flickr och har Creative Commonslicens. De är ursprungligen publicerade här och här.

Läs mer:

Regeringen om upphovsrätt
Lagtexten
Upphovsrättslagen hos lagen.nu
Wikipedia om upphovsrätt

Creative Commons (engelska)
Creative Commons-licensiera ditt verk (svenska)
Sök efter material med Creative Commons-licens
Creative Commons – en guide från lankskafferiet.skolverket.se

Flickr – sajten där du kan ladda upp dina bilder och söka efter andras
I filmen används Gustav Holmström som exempel, här är hans Flickr-sida

The Pirate Bay
Wikipedia om The Pirate Bay
Wikipedia om målet mot The Pirate Bay


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

You must be logged in to post a comment.Hoppa till verktygsfältet