Skip to content

Categories:

Bilder och bildtexter

Med hjälp av bilder kan du illustrera det du pratar eller skriver om och på så vis kan du förstärka ditt budskap.

När du använder bilder måste du dels förklara dem och dels ange varifrån bilderna är hämtade. I muntliga redovisningar kan du berätta det, men i skriftliga måste du skriva en bildtext.

I förklaringen ska det stå vad bilden visar och vad du vill ha sagt med den, till exempel:

Mushroom Basket

Den regniga sommaren förde i alla fall det goda med sig att svampskörden blev stor.

 

Du behöver även ha med en källhänvisning. Här kommer några tips på hur du kan gå tillväga när du uppger källan:

1. Gå in på Flickr, leta upp en bild som du vill och får använda (som har Creative Commons-licens), klicka på ”share” ovanför bilden, välj ”Grab the HTML/BBCode”, välj storlek på bilden som du vill ha (jag väljer oftast ”small”) och kopiera sedan  koden och lägg in den på bloggen (via html-läget), till exempel:

Rowan in December

 

Du får då med namnet på bilden, namnet på den som laddat upp bilden och det står att bilden kommer från Flickr. Klickar du på bilden kommer du dessutom direkt till dess egen Flickr-sida och där kan du läsa mer om bilden och se vilken licens den ligger under. Informationen räcker, men när du ska vara mer noga så ska du även skriva ut informationen under bilden.

2. Då gör du förslagsvis så här:

Snart är det väl inte så många som läser och stryker under i tryckta böcker? Men visst är det något speciellt med att hålla en bok i handen och att skriva med en gammal hederlig blyertspenna?! Bilden heter ”Studying” och är upplagd av svenwerk CC (by, nc, nd) på Flickr.

 

Förutom texten i sig så lägger du tre länkar: en från namnet på bilden, i det här fallet ”Studying”, till bilden där den finns i original, en från namnet på den som lagt upp bilden, i det här fallet ”svenwerk”, till den personens eller organisationens webbplats eller Flickr-sida och en från namnet på licensen, i det här fallet Creative Commons: Attribution, Noncommersial, No Derivative Works”, till en text som förklarar vad licensen innebär.

Här kommer avslutningsvis en kort och tydlig presentation av de olika licenserna för Creative Commons:

Vill du lära dig mer om upphovsrätten och Creative Commons kan du även läsa här:  http://cwaste.skolbloggen.se/redovisning/akademisk-hederlighet/upphovsratt-och-creative-commons/

0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

You must be logged in to post a comment.Hoppa till verktygsfältet