Skip to content

Categories:

Uppgift

Malmö, 25 aug 2010

Kära, älskade småbröder och småsystrar!

Nu är det bara några dagar tills kurserna börjar och jag är i ärlighetens namn lite nervös. Tänk om jag inte klarar av att hänga med i den tuffa studietakten! Jag pratade med mamma i telefon i går kväll och hon berättade att ni just nu läser om hur man pluggar smart. Kan ni inte ge mig några bra tips?! (Jag skulle bli så oändligt glad om ni alla ville svara på mitt brev – för jag behöver alla råd jag kan få!!!)

Vi kommer till en början att bara att ha några enstaka föreläsningar per vecka så det blir mycket självstudier. Efter vad jag har hört så får vi inga läxor så jag antar att jag måste disciplinera mig själv eller nått… Har ni några tips på hur man ska lägga upp sina studier? Vad ska man t ex tänka på när man går på föreläsningar? Kan man förbereda sig på något sätt? Hur antecknar man? Vad gör man med alla sina kladdiga anteckningar? Hur ska man gå tillväga när man ska läsa på inför tentor? Har ni några knep på hur man kan göra sina studier roligare och mer effektiva? Vad ska man göra först? Vad gör man sedan? Hur ska man veta vad som är viktigt i materialet? När vet man att man är färdig för provet? Jag antar att målet är att man ska lära sig (och så klart att man ska få goda resultat på provet/redovisningen) så då är det väl viktigt att man fattar det man läser? Har ni några knep som man kan använda sig av för att ta reda på om man har förstått materialet rätt? Finns det något särskilt jag behöver tänka på när det gäller min fysiska arbetsmiljö – jag menar: spelar hur jag mår och var jag sitter och studerar någon roll för mina studieresultat? Det känns ju smart att utnyttja tiden på bussen hem till Malmö, men frågan är hur mycket som fastnar när man pluggar där… Hur kan jag skapa optimala förutsättningar för inlärning? Vilka är de optimala förutsättningarna?

Ni vet ju att jag vill få tid över till annat än studier, så jag tänkte att om jag är riktigt effektiv så kanske jag kan uppnå fina studieresultat utan att behöva sluta med idrotten och/eller mina andra små laster… Finns det något annat som jag borde tänka på vad gäller studieteknik? Något som jag inte alls har tänkt på? Och slutligen – jag antar (och hoppas) att råden blir många – vilket är ert viktigaste studietekniktips till mig?

Ja, jag vet att det blir jobbigt för er att svara på alla mina frågor (kanske tycker ni t o m att ni skulle kunna hitta på roligare saker än att försöka att svara på mitt brev?!), men tänk då så här att detta är en chans för er att hjälpa mig till ett bättre liv, till en bättre framtid, och då kanske det ändå kan kännas mödan värt!?

Massor med kramar

Er älsklingsbror

Erik

PS. Jag hoppas att ni svarar på stört för som ni kanske förstått är läget akut!


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

You must be logged in to post a comment.Hoppa till verktygsfältet